ֿ
יעדי הטיפול נגזרים מממצאי האבחנה ומשיחה עם המטופל או המטופלת.
חשוב לי להבין מהן הציפיות מהניתוח, מהן ההעדפות האסתטיות, ומהם הקשיים התפקודיים לפני הניתוח, כדי שאוכל להתאים את תכנית הטיפול לציפיות.
גם ההיפך הוא נכון : חשוב להבין את הפוטנציאל הגדול הטמון באורתו-כירורגיה ולדעת למה לצפות לאחר תום התהליך.
יעד ראשון : תיקון הדפורמציה ויצירת פנים מאוזנים ויפים.
הארכיטקטורה של עצמות הפנים ניתנת לתיקון בכל הממדים ברמת דיוק גבוהה.
אידאל היופי : קיימים יחסים מתמטיים ידועים שנחשבים למאפינים את היופי המושלם. היחסים האלה מבוטאים בזויות או במרחקים בין תוי הפנים השונים.
מחקרים רבים שנערכו בכל העולם וגם אצלנו הראו שהמאפיינים החזקים והיציבים ביותר לפנים אטרקטיביים (שנבחרו שוב ושוב ע״י מתנדבים שנחשפו לכמות גדולה של תמונות פנים ונתבקשו לדרג אותן) היו סימטריה בין צד ימין וצד שמאל, איזון בין שלישי הפנים לאורך וחלוקה הרמונית של רוחב הפנים לחמישה חלקים. בתמונות הפרופיל נבחרו הפנים בעלי הפרופיל הישר (לא קמור ולא קעור).
יעד שני : תפקוד מערכות תקין.
מבנה הפנים הוא מורכב ביותר ומכיל ריכוז גבוה של מבנים אנטומיים שונים : שרירים, כלי דם ועצבים, ואת מערכות הנשימה (אף וסינוסים) ארובות העיניים וחלל הפה על שלל תפקודיו השונים (לעיסה, בליעה, ודיבור).
בכל אחד ממבני הפנים הבלתי תקינים (פירוט סוגי הדפורמציות השונות בעמוד ״סוגי מבני הפנים״) קיים עומס גדול על המערכות ובעיקר על מפרקי הלסת, שרירי הלעיסה, והשיניים. הדפורמציה גורמת גם להקטנה של חלל האף ולקושי בנשימה (פירוט על כך בהמשך ובעמוד ״נשימה ושינה״).
כאשר הסטיה של מבנה הפנים מהמבנה התקין היא גדולה במיוחד, הדבר מוגדר כ״הפרעה תפקודית קשה״. במקרים אלה הטיפול הניתוחי (אך לא האורתודונטי) נכללים בסל השרותים מטעם מרד הבריאות וקופות החולים השונות, וכמובן מכוסים בחלקם גם ע״י חברות הביטוח השונות.
הניתוח נועד לשיפור תפקודים אלה. תכנון מדויק מאפשר לי להביא את הלסתות והשיניים ליחסים סגריים תקינים. בחלק מהמקרים אני אפנה אותך לטיפול מכין אצל רופא אורתודונט (מומחה ליישור שיניים) על מנת שהסגירה בתום הניתוח תהיה תקינה.
יעד שלישי : נשימה ושינה
בנוסף לשיפור הדרמטי במראה הפנים ותפקוד מערכת הלעיסה, אני שם דגש מיוחד גם על הטיפול בדרכי האויר.
אחת הבעיות המרכזיות בהפרעות ההתפתחותיות והמולדות במבנה הפנים הוא חסימה נשימתית באף ובלוע.
שיפור הנשימה האפית : הקטנת חלל האף, סטיית מחיצת האף והצרות של השסתום האפי הבנוי מסחוסי האף העליונים והתחתונים הן הבעיות העיקריות שגורמות לחסימה נשימתית דרך האף.
גם מיקום אחורי של הלשון והחיך הרך הם תוצאה של תת התפתחות של הלסת העליונה או התחתונה.
בשנים האחרונות הולך ומתבהר הקשר בין מבנה הלסת ובין דום נשימה חסימתי בשינה OSA – obstructive sleep apnea
החיך הרך ובסיס הלשון הבנויים משרירים עוברים הרפייה במהלך שלבי השינה העמוקה ונוטים לקרוס אחורה – באופן שחוסם באופן חלקי או מלא את הלוע ואת דרכי האויר. הדבר גורם לנחירה קולנית ובמקרים החמורים יותר, להפסקת הנשימה עם ירידה בריכוז החמצן בדם שנמשכים מספר שניות וגורמים להתעוררות חלקית.
ירידה ברויון החמצן בדם מ99% לרמה של 85% גורמת לגוף לחוש במצוקה נשימתית ולהתעורר. בעקבות ההתעוררות החלקית השרירים חוזרים לטונוס (מתח) הרגיל שלהם ודרכי האויר נפתחות.
בחלק מהמקרים התהליך חוזר על עצמו עשרות מקרים בשעה ומאות פעמים במהלך הלילה – בכל לילה. כתוצאה מכך מתפתחות מגוון תופעות חולניות כמו עייפות קיצונית במהלך היום, עלייה בלחץ הדם, ירידה ביכולת הקוגניטיבית ובכושר הריכוז וחשיפה גבוהה יותר לתאונות דרכים ותאונות עבודה.
בחלק מהמקרים ניתן לטפל באמצעות שינה עם מסיכת אויר או חמצן או באמצעות התקן דנטלי, אולם אמצעים אלה אינם נוחים וגורמים למבוכה חברתית בעיקר בקרב צעירים. ניתוח לקידום הלסתות (והרחקת החיך והלשון מקיר הלוע) מאפשר לפתור את הבעיה באופן קבוע ויציב לאורך שנים. התוצאות בעקבות ניתוח לקידום הלסתות הן משמעותיות. השיפור באיכות החיים בעקבות ניתוח זה הוא דרמטי ומודגם היטב הן בתוצאות מעבדת השינה והן בשיפור הניכר בתפקודים שנפגעו.
עוד בנושא זה, בעמוד ״נשימה ושינה״.