ערוץ 10, יוני 2018 : ניתוח להשתלת שן (עם עדשה) בתוך העין

ציפיחלק א : https://www.10.tv/news/165462

חלק ב : https://www.10.tv/news/165570

 

במרכז הרפואי רבין בוצע לראשונה בישראל ניתוח חדשני : אישה שסבלה מהרס של קרנית העין, שגרמה לה לאבד את הראייה לפני 8 שנים, חזרה לראות בעקבות ניתוח נדיר מאוד ומורכב המבוצע במרכזים בודדים בעולם.

במהלך הניתוח השתילו בעינה של האישה שן שנעקרה מפיה ולתוכה הוחדרה קרנית מלאכותית עשויה מחומר פלסטי. בעקבות ההשתלה החדשנית, האישה חזרה לראות, מסר הבוקר (ה’) בית החולים.

ההליך כלל שני ניתוחים שארכו שמונה שעות כל אחד. ביצעו: רופאי מערך עיניים ד״ר איתן לבני, מומחה לניתחי קרנית וד״ר יפתח יסעור, מומחה לאוקולופלסטיקה, בשיתוף עם ד״ר דרור אלון, סגן מנהל המחלקה לכירורגיית פה ולסת, שנסעו ללמוד את השיטה במרכז רפואי בבאזל, שווייץ.

ההליך הרפואי OOKP – Osteo-Odonto-Keratoprosthesis כולל שני ניתוחים הנערכים בהפרש של מספר חודשים זה מזה. הראשון, כריתת חלק מהלסת הכולל שן, עצם וחניכיים והחדרת עדשה מלאכותית לתוכה ליצירת יחידת שתל הקרנית. בתום הניתוח הראשון הושתלה יחידה זו באופן זמני לשלושה חודשים בלחי המטופלת. בניתוח השני הושתלה הקרנית למקומה בלשכה הקדמית של גלגל העין.

ד״ר אלון מסביר : לאחר כריתת חלק מהלסת עיצבתי את השתל של חלק הלסת שנכרת, על פי צורת וגודל העין, וקדחתי חור זעיר בשורש השן, בקוטר 3 מ”מ המותאם במדויק למימדי העדשה המלאכותית. בתוכו הדבקנו את העדשה העשויה חומר פלסטי. כך נוצר שתל הקרנית הייחודי, שאותו תכננו בהמשך להשתיל בעין הפגועה.

ד״ר אלון מסביר שהיתרון שבשימוש בשן כבסיס במקום בטבעת קשיחה, כפי שנעשה בהשתלת קרנית מלאכותית רגילה, הוא בכך שהגוף מזהה את השן, העטופה בחניכיים כגוף עצמי ולא כגוף זר ולכן איננו דוחה אותו ולא פולט את השתל.

במקביל לכך הוצאתי קוביית עצם בגודל זהה מעצם האגן והתאמתי אותה במקום החלק שהוצא מהלסת, לצורך שיקום עתידי של השן החסרה.

ד״ר יסעור : את יחידת השן-קרנית השתלתי באופן זמני בלחי המטופלת מתחת לעפעף, במטרה ליצור כלי דם חדשים שמבטיחה אספקת דם ליחידת השן-קרנית הממשיכה להיות רקמה חיה, גם לאחר ההשתלה בעין. השן-קרנית הושארה בלחי המנותחת במשך שלושה חודשים.

הניתוח השני כלל הוצאת יחידת ה”שן-קרנית” מלחי המטופלת והשתלתה בעין הפגועה. הוא בוצע שלושה חודשים אחרי הניתוח הראשון. ד״ר יסעור הוציא את יחידת השן-קרנית מהלחי של המטופלת יחד עם כלי הדם שנוצרו סביבה. בניתוח המורכב הזה, שגם הוא ארך כשמונה שעות, ביצע ד״ר לבני “ניקוי” של עינה הפגועה של המנותחת כהכנה להשתלה. בשלב הסופי, הוא השתיל את היחידה עם הקרנית המלאכותית בעינה.

ד”ר איתן לבני, האחראי על  שירות הקרנית במערך העיניים ב”בילינסון” מסביר : “ניתוח זה שמור לחולים במחלות קרנית קשות, להם לא ניתן להשתיל קרנית מן החי והם למעשה עיוורים לגמרי בשתי העיניים. עד כה בישראל לחולים אלה לא היתה תקווה כיוון שלא היתה דרך להשיב את ראייתם. כיום בניתוח הזה ניתן, פשוטו כמשמעו, להחזיר ראייה טובה לעיוורים אלה. הניתוח מורכב מאוד ומסוכן, מהווה אתגר ודורש ידע רב, אלא שתוצאותיו לרוב מצוינות.

“אני אישית חש סיפוק אדיר על שהצלחנו להחזיר לאישה את הראייה, כנגד כל הסיכויים. זה היה שווה את כל השעות הרבות שנדרשו כדי ללימוד את ההליך, התכנון הקפדני שלו והביצוע באופן מקצועי ומוצלח. נמשיך לבצע ניתוחים כאלה לעיוורים הסובלים ממחלות קרנית קשות ואינם מתאימים להשתלה רגילה”.

ד”ר יפתח יסעור, מנהל תחום הפלסטיקה של העין (אוקולופלסטיקה) והמרכז לגידולי עיניים  בבית החולים, מוסיף: “הליך הכולל שלב שבו כאילו מגדלים שן בתוך הלחי, ובהמשך מכניסים לתוכה קרנית מלאכותית ומשתילים בעין, דורש התארגנות והיערכות ברמה של מבצע צבאי ממש.

“אין ספק, נפלאות גוף האדם, בשילוב עם רפואה ברמה הגבוהה ביותר וצוות שלא מוכן לוותר, מייצרים שיא חדש ביכולות שלנו לתת מענה לאנשים הסובלים ממחלות קרנית קשות. לכבוד היה לי להיות חלק מהצוות המסור והנחוש הזה שביצע את ההליך”.

ד”ר דרור אלון, סגן מנהל המחלקה לכירורגיית פה ולסת, מסכם: “אני שמח וגאה להיות חלק מהצוות שביצע הליך רפואי שנשמע כמעט בדיוני אבל החזיר לעיוורת את היכולת לראות. זו המשמעות של להיות פורץ דרך – לחשוב מחוץ לקופסה ולהשתמש במיומנויות וביכולות הקיימות, עד לקצה”.